ÇATI SÜZGEÇLERİ
Küresel iklim kayıtlarına bağlı olarak, ortalama yağış miktarı göz önüne alınarak Tablo 1’deki yağmur iniş borusu çapları seçim tablosu hazırlanmıştır. Bu değerler ılıman iklim kuşağında bulunan tüm bölgeler için kullanılabilir. Tropikal iklim koşulları için firmamızdan teknik yardım isteyiniz.
Yağmur suyu iniş boruların yerleri, çatı tasarımı ile doğrudan ilişkilidir. Montaj noktaları çatı meyillerine bağlı seçilmektedir. Çatı temizliğinin aksamasına bağlı olarak süzgeçlerin her zaman tıkanma riski bulunmaktadır. Çatıda su birikmesini minimuma indirmek ve su taşkınlarını önlemek amacı ile Resim 1’de gösterildiği gibi her 1000 m² ve altındaki tüm çatı alanlarında her türlü koşullarda en az 2 adet yağmur inişi bulunmalıdır. Daha büyük çatı alanlarında, ilave her 1000 m² için en az bir yağmur iniş noktası ilave edilmelidir. Çatı şekline ve meyiline bağlı olarak, bazı süzgeçlere hesaplanandan daha az yüzeyin suyu ulaşmakta ve bu durum diğer süzgeçlerin yükünü arttırmaktadır. Böyle bir olumsuzluk için dikkatli olunmalı, kritik bölgelere ilave süzgeçler yerleştirilerek, bu durum ortadan kaldırılmalıdır.
İki süzgecin birbirinden çok uzak olması durumunda, ek bir önlem olarak, her noktada aynı iniş borusuna ikinci bir süzgeç monte edilerek tıkanma riski ortadan kaldırılmalıdır.
Çatı çevreleri, genellikle parapetler veya benzeri yapı elemanları ile yükseltilmektedir. Yağmur inişlerinde oluşabilecek tıkanmalar çatıda su birikmesine ve çatının aşırı yüklenmesine neden olmaktadır. Bu durumu engellemek için çatıda taşma emniyet sistemi uygulanmalıdır. Taşma emniyet sistemi, çatı yüzeyinden en az 10 cm yükseğe yerleştirilerek bir parapet süzgeci veya açık çörten şeklinde olabilir.
Soğuk iklimlerde ve tercihen tüm uygulamalarda, iniş borularının yapının kuzey dış ve kuzey rüzgarına açık yüzeylere montajından kaçınılmalıdır. En uygun çözüm, iniş borularının yapısının sıcak bölgelerinden, örneğin bina içerisinden geçirilmelidir. Donma riskinin belirgin olması halinde, süzgeçlere elektro-termik ısıtıcıların montajı gereklidir. İniş sisteminin bir büyük çapı ile oluşturulması da su akışını arttırması ve süzgeç boğazında donmaları engellemesi açısından ayrıca önerilmelidir.
En önemli konulardan biri de çatı süzgeçlerinin daima temiz tutulmasıdır. Bu amaca ulaşabilmek için, her yapıda bir çatı temizlik ve bakım programı oluşturulmalıdır. Bakım sıklığını sonbahar aylarında arttırarak, kuru yaprakların süzgeçleri tıkaması engellenmelidir. Çatı süzgeçlerinin oluk içlerinde bulunması halinde bu konu çok daha büyük önem taşımaktadır.
YER SÜZGEÇLERİ
Yer süzgeçleri, pis su drenaj hattına bağlanacak ise, koku sifonu olan tiplerimizden seçilmeli veya hattın pis su hattına bağlandığı noktada ek bir sifon montajı ile yer süzgeçlerinden pis kokuların çıkması engellenmelidir.
Yer süzgecinin monte edildiği yüzeyde su yalıtımı var ise, su yalıtımı bağlantı yakası olan tiplerimiz seçilmelidir.
Uygulama yerinde, ağır yük trafiği bulunması halinde (köprü ve viyadükler, hangarlar, fabrikalar, forklift sahaları) bu amaca uygun olarak ağır yük taşıyan yer süzgeci tiplerimiz seçilmelidir.
Drenaj borusu çapının seçiminde, açık alanlarda yüzey suyunun hesabında, yağmur suyu yükü de hesaba katılmalıdır.
Yer süzgeçlerinin üst ızgaraları üretim listemizde bulunan pik döküm, alüminyum pirinç, bronz, paslanmaz çelik ve bunların parlatılmış, mat veya boyalı çeşitlerinden amacına uygun olarak seçilebilir.
SÜZGEÇLERLE İLGİLİ GENEL AÇIKLAMALAR
Yatay çıkışlı (serbest akışlı) süzgeçler hiçbir zaman dolu kesit olarak çalışmazlar. Bu kriterlere bağlı olarak, ürünlerimiz en fazla 100 mm çıkışlı olarak üretilmektedir. Hesaplanan akış hızına ulaşabilmek için süzgeç sayısının arttırılması önerilir.
Özel durumlar için teknik ofisimiz ihtiyacınıza en uygun süzgeci tasarlayarak üretebilir. Ayrıca kataloğumuzda bulunmayan standart dışı modellerimizde bulunmaktadır. Bu ve benzeri konuları teknik ofisimizle görüşebilirsiniz.
Süzgeçlerimizin standart kaplaması, RAL 3009 Oksit Kırmızı astar boyadır. Farklı boya istekleriniz ilave bedel karşılığı yerine getirilebilir.